Winkelwagen 0 items: € 0,00

Meer informatie070-891.91.90

Welkom bij Innemee Behang & Interieur!

Nederlands English

Soorten behang

 

papierbehang

Ofwel behangsel genaamd is het oudste product in de categorie wandbekleding op basis van papier. In papier zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs. Elke behangleverancier heeft papier in zijn collecties zitten.

simplex

Is een kwaliteit die bestaat uit 1 dunne laag papier. Het behangen van deze kwaliteiten laat dan ook te wensen over. Vaak sta je boven aan de trap alleen nog met de puntjes van de baan in je handen. Over het algemeen zult u deze kwaliteit eerder in een bouwmarkt vinden dan in de speciaalzaak.

duplex

Is een kwaliteit die bestaat uit 2 lagen papier. Dit brengt met zich mee dat de verwerking ervan een stuk fijner is dan simplex. Je hebt verschillende soorten duplex behang te weten glad en gegaufreerd (gestructuurd). Gegaufreerd is een productiemethode. Hierbij wordt er tijdens de verlijming van de twee lagen papier met een postieve en negatieve wals een patroon in geperst waardoor er een structuur ontstaat. Dit gestructuurde duplex is prettig om te verwerken op niet al te gladde muren om zo oneffenheden minder te laten tonen.

Voor meer informatie over het verwerken van de verschillende soorten behang verwijzen wij u naar onze verwerkingsvoorschriften.

vinylbehang

Dit is de versterkte uitvoering van het hierboven genoemde papierbehang. Het is namelijk voorzien van een vinyl toplaag op de papieren rug. Deze toplaag heeft als voordelige eigenschap dat het een goed afwasbare laag is. Er zijn ook in vinyl verschillende kwaliteiten verkrijgbaar.

Opgechuimd vinyl

Dit behang heeft eveneens nog steeds als basis het grondpapier waarop een gestructureerde laag wordt geperst het is een kwaliteit met een zachte opgeschuimde poreuse toplaag. Door het poreuse karakter van dit vinylbehang is het een soort die snel doet verkleuren in ruimtes waar veel zon op de muren schijnt. Maar nog funester zijn de kamers waar veel gerookt of gekookt wordt. De nicotine of gasdampen wordt letterlijk door het behang geabsorbeerd.
De meeste structuren hebben een uitraling als granol, spuitwerk of spachtelputz. De wat dikkere soorten opgeschuimd vinyl laten zich erg gemakkelijk verwerken bij het aanhouden van de juiste verwerkingsvoorschriften en lijm.

Vlakvinyl

Wordt ook wel hardvinyl genoemd. De naam spreekt eigenlijk al voor zich. Waar schuimvinyl achter blijft in hardheid, duurzaamheid en afwasbaarheid is er hardvinyl.
Van alle vinyl collecties die er zijn, zijn de meeste verreweg hardvinyl. Hardvinyl is te krijgen in mat en glans, glad of gestructuurd en in zeer veel kleuren, stijlen en patroonvariaties. Het kan uitermate goed onderhouden worden. De toplaag is niet porreus en is uitermate goed waterbestendig, wat de meeste hardvinyls afboenbaar maakt. Tevens is het daardoor uitermate goed toepasbaar in de keuken.

Voor meer informatie over het verwerken van de verschillende soorten behang verwijzen wij u naar onze verwerkingsvoorschriften.

Schuimvinyl

Ook wel foam of mousse genaamd. Niet te verwarren met "opgeschuimd vinyl" is een materiaal wat volledig bestaat uit vinyl. Dus geen papierrug heeft. Het is het product wat uitermate geschikt is voor gebruik in vochtige of natte ruimtes zoals badkamers, douchecellen, keukens, toiletten, kelders, etc. Ook voor gebruik in boten en caravans is het uitermate geschikt. Dat komt omdat het makkelijk en naadloos te verwerken is en bovendien een zeer goede isolerende werking heeft. Ook werkt het met de ondergrond mee waardoor verwerking op staal of hout ook geen probleem geeft. Verder heeft het een uitstekende bestendigheid tegen verouderen, water en schimmelvorming en kan met alle normale huishoudchemicaliën worden gereinigd en zelfs worden afgeschrobd. Dit product wordt alleen geleverd op een breedte van ca. 1,00 meter.

Vliesbehang

Eigenlijk heeft het woord "vlies" alleen maar betrekking op de rug van het product. De papieren laag waarover in bovenstaande producten wordt gesproken is vervangen voor een non-woven materiaal wat in de volksmond vlies wordt genoemd. Het heeft een aantal grote voordelen ten op zichten van de traditionele behangsoorten met papierrug. Het is nagenoegelijk niet te scheuren, kan droog verwerkt worden door de lijm op de wand aan te brengen, het is makkelijk corrigeerbaar en zelfs na jaren gemakkelijk in zijn totaliteit weer van de wand of te strippen. In de afgelopen jaren heeft de vliesrug zich op een veel tal manieren zich weten te laten ontwikkelen, waardoor de meeste vinyl soorten niet alleen meer op de traditionele papierlaag verkrijgbaar zijn, maar dus ook op de "non-woven" vlies rug.

Smartpaper

Smartpaper is slechts een andere naam voor vliesbehang.

door-en-door vlies

Hierbij is het vlies niet alleen de basis maar ook de top afwerking. Op of in het vlies wordt een patroon gedrukt. De uitstraling van het product blijft hierbij dan ook een beetje textiel achtig overkomen, waardoor het een erg levendige look krijgt.

Opgeschuimd vinyl op vlies

In de afgelopen jaren heeft de vliesrug zich op een veel tal manieren weten laten ontwikkelen, waardoor de meeste vinyl soorten niet alleen meer op de traditionele papier laag verkrijgbaar zijn, maar dus ook op de "non-woven" vlies rug. Een grote hoeveelheid van onze collecties hard en vlak vinyl is dan ook leverbaar met deze vliesrug. Qua toplaag heeft dit product de identieke eigenschappen als het eerder genoemde "opgeschuimd vinyl" op papier basis.

Vlakvinyl op vlies

In de afgelopen jaren heeft de vliesrug zich op een veel tal manieren weten laten ontwikkelen, waardoor de meeste vinyl soorten niet alleen meer op de traditionele papier laag verkrijgbaar zijn, maar dus ook op de "non-woven" vlies rug. Een grote hoeveelheid van onze collecties hard en vlak vinyl is dan ook leverbaar met deze vliesrug. Qua toplaag heeft dit product de identieke eigenschappen als het eerder genoemde "vlakvinyl" op papier basis.

Voor meer informatie over het verwerken van de verschillende soorten behang verwijzen wij u naar onze verwerkingsvoorschriften.

glasvlies/glasweefsel

Of het nou weefsel of vlies betreft, het gaat hierbij om een een wandbekleding die gefabriceerd wordt uit flinterdunne glasvezeldraden welke worden geweven of worden geperst in een vlak vlies of motieven zoals ruitjes of visgraat. Het is geen kant-en-klaar product, maar zal altijd nog moeten worden overgeschilderd in iedere gewenste kleur naar keuze met latex of muurverf. Wordt over het algemeen geleverd op 1,00 of 1,06 meter breed. Groot nadeel van deze producten is het ooit nog moeten verwijderen ervan. Het wordt namelijk aangebracht met een speciale pastalijm voor glasvezel welke dermate vast zit waardoor het er niet of moeizaam weer vanaf komt.

glasvlies/non-woven

Is de gladde versie van glasvezel. Het geeft een super strakke afwerking, welke wel afhankelijk is van de kwaliteit van de ondergrond. Voordelen zijn dat het product een scheur overbruggend effect heeft waardoor scheurtjes en lichte beschadigingen in slechte muren zich niet snel meer zullen laten zien. Verder scheurt het product zelf ook niet, krimpt het niet tijdens de verwerking en is het vlamvertragend bij brand. Veelal wordt glasvlies ook gebruikt om plafonds te renoveren. De non-woven kwaliteit wordt dan ook wel renovatievlies genoemd.

glasweefsel

Dit is het geweven product van glasvezel draden. Vroeger alleen verkrijgbaar in de welbekende ruitjes en visgroot motieven, maar tegenwoordig in een oneindige hoeveelheid patronen. Een aantal soorten zijn verkrijgbaar die geimpregneerd zijn of pre-painted wat betekent dat er reeds een impregnant of verflaag in/op is verwerkt, waardoor er minder latex of muurverf gebruikt wordt bij het afwerken van de wanden in een eigen kleur of wit tint.

Voor meer informatie over het verwerken van de verschillende soorten behang verwijzen wij u naar onze verwerkingsvoorschriften

speciaal behang

Onderbehang

Vaak wordt onderbehang ook wel grondbehang genoemd. Het is er in twee kwaliteiten, papier of vlies. Dit heeft te maken met de twee kwaliteiten die er momenteel in behang verkrijgbaar zijn. Het papier wordt onder behang gebruikt met een papierrug en vlies wordt bij behang gebruikt met een vliesrug. Er wordt veel mee gewerkt als basis voor extra hechting of als renovatie van de muren om er daarna overheen te behangen.

Rauhfaser

Is een papierkwaliteit die bestaat uit 2 of meerdere lagen papier met daartussenin houtsnippers. Het papier kan qua gewicht verschillen waardoor er verschillen in kwaliteit ontstaan. Rauhfaser is over het algemeen bekent om zijn goede overschilderbare eigenschappen en het toepassen op slechte en/of pukkelige muren, omdat de houtsnippers dit doen verdoezelen. Het is gemakkelijk te verwerken en daarna overschilderbaar met een muurverf of latex. Hierdoor is het dan ook weer makkelijk af te nemen. Ook in de toekomst is het nog meerdere malen overschilderbaar.

Alle Erfuhrt® Rauhfasers soorten worden vervaardigd volgens hetzelfde productieproces en onderscheiden zich enkel van elkaar door de structuurvormende houtvezels. In totaal zijn er zo´n 5 á 10 soorten verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar in de afmetingen 33.50 of 17.00mt lang bij 0.53. Verder is Erfuhrt® Rauhfaser beter voor het milieu dan andere behangsoorten. Het is namelijk vrij van PVC, weekmakers en oplosmiddelen en is zonder toevoeging van verbindingen met zware metalen en formaldehyde. Met het TÜV allergiezegel is dan ook bevestigd dat Rauhfaser uit allergeen- en niet schadelijke stoffen vervaardigd wordt. Namelijk uit papiervezels, waarvan ongeveer 50% gerecycleerde vezels en cellulose, textielvezels (polyestervezels), houtmeel en hulpstoffen. Daarom is Rauhfaser ook geschikt voor overgevoelige en allergische personen. Verder is de prijs ook een aspect.

Velouté/velours/flock

Wandtextiel

Peau de Peche

Oosterse wandbekleding, grasweefsel

Fotobehang, fotowanden

Meer informatie